Śląski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia nie planuje ogłoszenia postępowania na zawieranie umów o leczenie szpitalne na 2014 rok i lata następne - poinformował NFZ co bardziej dociekliwych radnych Powiatu Częstochowskiego, którzy zwrócili się z zapytaniem do tej instytucji o szanse uzyskania kontraktu przez nowego dzierżawcę budynków poszpitalnych, czyli Polską Grupę Medyczną.

"Wskazać należy, że umowy zawarte przez śląski OW NFZ w rodzaju leczenie szpitalne są umowami wieloletnimi, których okres obowiązywania upływa 31 grudnia 2014 roku. Wobec powyższego, w trybie § 32 ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, stanowiących załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 maja 2008 roku (Dz.U.2008.8.1.484) w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, Śląski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia uzgodnił ze świadczeniodawcami warunki finansowania świadczeń w ramach wyżej wymienionych umów na rok następny" - głosi urzędowe pismo. Co z niego wynika? Zapewnienia wicestarosty Janusza Krakowiana o uruchomieniu specjalnej procedury konkursowej dla nowego dzierżawcy budynków poszpitalnych w Blachowni (PGM) okazały się kolejnym elementem w strategii okłamywania opinii publicznej. Częstochowska "Solidarność" od pięciu lat ostrzegała, iż lekceważenia przestrzegania prawa przez władze Powiatu może skończyć się likwidacją lokalnego lecznictwa szpitalnego.