pikieta pod gomma 6430

Przed Świętami Wielkanocnymi zarządzający częstochowskim zakładem Gommy dyrektor Kazimierz Duda zdecydował o zwolnieniu kolejnych 30 pracowników.
W marcu zwolniono już 30 osób. To nie koniec zwolnień, uzasadnianych wygaszeniem (prawdopodobnie z powodu przeniesienia do Włoch) części produkcji. W związku z tym Komisja Zakładowa NSZZ "Solidarność" ponowiła swój apel do prezydenta miasta Krzysztofa Matyjaszczyka o pilne spotkanie z włoskimi właścicielami firmy. Jednocześnie został złożony wniosek do Państwowej Inspekcji Pracy o przeprowadzenie kontroli w zakładzie. Wszystko bowiem wskazuje na to, iż pracodawca łamie ustawę o tzw. zwolnieniach grupowych, ignorując obowiązek podjęcia rozmów z organizacją związkową. O nastawieniu dyrektora do pracowników jak najgorzej świadczy fakt uruchomienia procedury zwolnień akurat w okresie przedświątecznym (przesunięcie tych działań o tydzień nie zmieniłoby, niestety, sytuacji pracowników, ale nie zepsułoby im przeżywania Świąt).

O pikiecie, zorganizowanej przez "Solidarność", pisaliśmy tutaj.