Do 24 września 2012 r. w Bibliotece Publicznej im. dra Władysława Biegańskiego w Częstochowie (Al. Najświętszej Maryi Panny 22) prezentowana jest wystawa "Za chleb i wolność. Lata 1978–1981". Jest to historia najnowsza Polski opowiedziana obiektywami fotoaparatów. To unikalne fotografie, w większości nigdy dotąd niepublikowane, dokumentujące Polskę tamtych lat w jej przełomowych momentach. Niejednokrotnie są to zdjęcia wykonane przez amatorów, niekiedy nawet anonimowych, którzy przypadkiem znaleźli się w miejscu wydarzeń i mieli przy sobie aparat fotograficzny. Wyboru fotogramów z bogatych zbiorów IPN dokonał zespół złożony z uczestników tamtych wydarzeń, członków Stowarzyszenia "13 Grudnia" i pracowników Instytutu Pamięci Narodowej.

Wystawę opracowali: Kamil Burzyński, Dominik Cieszkowski, Anna Jagodzińska, Sławomir Karpiński, Romuald Lazarowicz, Grzegorz Majchrzak, Dorota Serwadczak oraz Jan Żaryn. Honorowy patronat nad Wystawą objęli: Prymas Polski Senior Kardynał Józef Glemp i Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Łukasz Kamiński. Ekspozycję w Częstochowie zorganizował OBEP IPN w Katowicach przy współudziale Biblioteki Publicznej, Stowarzyszenia "13 Grudnia" oraz Stowarzyszenia Solidarność Walcząca z Wrocławia. CZĘSTOCHOWA: 1966 - Milenium kontra 1000-lecie Do 24 września w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie (al. Niepodległości 16/18) prezentowana jest wystawa "1966 - Milenium kontra 1000-lecie". Autorami ekspozycji są historycy z Oddziałowego Biura Edukacji Publicznej IPN w Poznaniu - dr Stanisław Jankowiak i Filip Leśniak. Wystawa przedstawia uroczyste obchody tysiąclecia przyjęcia przez Polskę chrześcijaństwa w 1966 r. oraz wysiłki podejmowane przez władze komunistyczne, aby przeszkodzić tym uroczystościom. Ekspozycję w Częstochowie zorganizował OBEP IPN w Katowicach przy współudziale Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego w Częstochowie, Stowarzyszenia Solidarność Walcząca z Wrocławia oraz Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych WIR w Częstochowie. KOZIEGŁOWY: Wolni i Solidarni Do 24 września w Zespole Szkół w Koziegłowach (ul. 3 Maja 13) prezentowana jest wystawa "Wolni i Solidarni", przygotowana przez Jacka Jaśkiewicza z wrocławskiego Stowarzyszenia Solidarność Walcząca. Organizatorem prezentacji wystawy jest OBEP IPN w Katowicach we współpracy z Zespołem Szkół w Koziegłowach i Stowarzyszeniem Solidarność Walcząca we Wrocławiu. PRZYSTAJŃ: Żołnierze "Warszyca" Do 24 września w Gminnym Ośrodku Kultury, Sportu i Rekreacji w Przystajni (ul. Targowa 5) prezentowana jest wystawa "Żołnierze »Warszyca«", przygotowana przez OBEP IPN w Łodzi. Ekspozycję zorganizował OBEP IPN w Katowicach przy współudziale Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Przystajni, Stowarzyszenia Solidarność Walcząca z Wrocławia oraz Muzeum Regionalnego im. Stanisława Sankowskiego w Radomsku. Wystawa prezentuje drogę życiową kpt. Stanisława Sojczyńskiego "Warszyca" - oficera Armii Krajowej, który nie złożył broni po zakończeniu okupacji niemieckiej. W 1945 r. został dowódcą Konspiracyjnego Wojska Polskiego - najsilniejszej zbrojnej organizacji antykomunistycznego podziemia, działającej w centralnej Polsce. W 1946 r., w szczytowym okresie działalności, KWP skupiało w swych szeregach ponad tysiąc partyzantów, obejmując swym działaniem tereny województwa łódzkiego, katowickiego, poznańskiego i kieleckiego. Kpt. Sojczyński, ujęty zdradziecko przez funkcjonariuszy UB, w grudniu 1946 r. został skazany na karę śmierci, którą wykonano w lutym 1947 r. Wystawa przedstawia struktury organizacyjne i zasady funkcjonowania oddziałów partyzanckich "Warszyca" - AK i KWP, ich polityczne cele oraz życie codzienne żołnierzy. Pokazuje powody, dla których zdecydowali się pozostać w konspiracji, oraz ich dalsze losy. Autorami wystawy są Paweł Kowalski i dr Tomasz Toborek oraz Milena Romanowska (projekt plastyczny). ŻARKI: Rotmistrz Witold Pilecki - Ochotnik do Auschwitz Do 24 września w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach (ul. Myszkowska 50) prezentowana będzie wystawa "Rotmistrz Witold Pilecki - Ochotnik do Auschwitz", przygotowana przez Jacka Jaśkiewicza ze Stowarzyszenia Solidarność Walcząca. Organizatorem prezentacji jest OBEP IPN w Katowicach we współpracy z Zespołem Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach i Stowarzyszeniem Solidarność Walcząca we Wrocławiu. Wystawa ukazuje osobę Witolda Pileckiego - uczestnika akcji rozbrajania Niemców w 1918, żołnierza w wojnie z bolszewikami w 1920, w kampanii wrześniowej 1939, potem w Powstaniu Warszawskim. W 1940 r. świadomie pozwolił się złapać i dostał się do Auschwitz jako więzień nr 4859, by zbierać informacje (m.in. o zagładzie Żydów) oraz utworzyć tam ruch oporu. Po wojnie aresztowany przez UB i skazany na śmierć w 1948 r.